Inici / Història

Història

historiaDe com es forma la societat coral de Tiana

Any 1854. A Barcelona s’estén l’epidèmia del còlera, i el moviment revolucionari inicial a Vicálvaro s’encén a la capital catalana, amb un marcat caràcter social que posa en perill a Josep Anselm Clavé. I com que degut a l’epidèmia, els teatres estaven tancats i sospesos tots els espectacles, la presencia d’en Clavé a Barcelona era innecessària i àdhuc imprudent, per la qual cosa va venir a viure a Tiana, mentre esperava el desenvolupament dels esdeveniments.

A la sala del Cafè de Dalt (actualment la sala del restaurant l’Avi Mingo), Clavé va ensinistrar en pocs dies un cor de Jovent que ben aviat obtingué un bon prestigi.

Tranquil·litzada Barcelona, i apaivagada l’epidèmia, Clavé retornà a la capital, deixant encesa a Tiana una flama, que des d’aquell primer Cor creat per ell, ha continuat ininterrompudament fins avui.

Així trobem referències, cap els 1860 d’una coral anomenada “La Violeta Tianense”. Després, activitats culturals i recreatives a Can Baldomero i Can Riera, amb selectes concerts de piano per mestres com Albeniz i Malats.

Finalment i cap a l’any 1900, al carrer de la Pau hi havia una cooperativa de queviures i que comptava a més amb un cafè i una agrupació coral. Tot el jovent amant del cant acudia allà. Però a causa d’unes discrepàncies, tot el jovent es va donar de baixa, no obstant, “aquest sentia el viu desig de lloar la natura i de festejar amb càntics l’amor a les seves donzelles quan arribava la Pasqua”, i es van continuar reunint i assajant a casa del Sr. Joaquim Bruguera -Quim Mari- com ens explica Josep Canals en la commemoració del cinquentenari.

Aquest grup de joves cantaires van passar a ser una secció independent d”El Dorado”, associació formada a Can Riera, on es feia ball i teatre.

D’aquesta manera, el 1902, després de Pasqua, en una sortida a Granollers, van coincidir amb la Societat Coral La Perla Agustinenca, que els van convidar a crear formalment una societat i s’associessin a la Federació de Cors de Clavé. D’aquella mateixa trobada, es recorda els aplaudiments que es van emportar Salvador Parera (baix), Enric Canals (tenor) i Joan Griful (baríton), cantant a tercet “Los riscos de un monte”. El grup de cantaires van interpretar també “La Donzella de la Costa” i “Canigó”.

Finalment, a primers de juliol de 1903 -la data exacta no ha estat possible contrastar-la -es creà la societat i ingressa a la Federació de Cors de Clavé, estrenant el seu estendard , confeccionat a Can Cañameres, a Barcelona, beneit pel rector Mossèn Pere Martí Deas.

Els primers 25 anys

Aquests primers anys foren, malgrat les previsibles dificultats de desplaçament, molt viatgeres per la Coral. Les croniques diuen que al 1905 actuaven a Madrid, 1l 1920 a València, el 1922 a Paris, el 1927 a Ginebra. Mentrestant, visitaren Figueres, Olot, Girona, Ripoll, St. Feliu de Guixols, Puigcerdà, Ribes de Fresser, Blanes, Sitges, Mallorca i molts d’altres

El 5 de novembre de 1916 es dona el nom de Josep Anselm Clavé a un dels carrers de la nostra vila. Encara avui es conserva el carrer i el nom. Aquell dia s’inaugurà el tramvia de Tiana a Montgat. Per festejar-ho, hi són convidades 18 corals de la comarca, destacant les cançons de conjunt “Salut als cantors”, “Les Flors de Maig” i La Donzella de la Costa”. L’Ajuntament presidit per l’alcalde Joan Garí, fa obsequi d’un artístic diploma coma record d’unes festes tan entranyables.

El 1919, uns quants coristes amb ofici de paleta accepten un contracte de treball al Pallars, en la construcció d’unes centrales hidroelèctriques. Allà organitzen una agrupació coral  que es admirada pels habitants de la comarca. A l’estiu de 1919, la Societat Coral es desplaça al Pallars on realitzen les seves actuacions, dedicant l’himne nacional francès – traduit al català -als enginyers francesos que dirigien les obres.

El 1924, anomenat “l’any de Doña Francisquita”, degut a que l’Emili Vendrell vingué a representar-la, i dona un concert a l’envelat cantant “Salut als Cantors” i, acompanyats d’orquestra “El pom de flors”, “La Maquinista” i “Gloria a España”, de Clavé.

El mes de maig de 1928, mesos abans de fer 25 anys, la Coral actua a Madrid.

Dels 25 als 50

El mes de juliol de l’any 1928 es celebren les noces d’argent. , actuant com a padrins “La Perla Agustinenca”. Els actes, segons les cròniques, començaren amb l’ofici amb l’orquestra “La Catalana de Granollers”, a la sortida hi hagué sardanes a la Plaça de la Vila. Al migdia, un dinar de germanor a la sala de can Riera, presidit per l’alcalde, el president de l’Associació dels Cors de Clavé, el rector i el president de la Joventut Tianenca.Per la tarda, concentració de cors, cantant sols i amb acompanyament de l’orquestra “La maquinista”. L’Ajuntament obsequià amb una artística medalla a tots els estendards que assistiren a la festa. Per finalitzar, a la nit, hi hagué gran concert d’orquestra i ball a la Plaça de la Vila.

El 1931, la Coral col·labora en un festival benefic a favor de l’Hospital de St.Pau de Barcelona, en reconeixement al tractament rebut en aquest hospital pel tianenc Mercior Griful.

El 22 de maig de 1932, fent-se ressó de la campanya que el popular locutor de ràdio Toreski fa a benefici dels Hospitals de Barcelona, s’organitza en el local del Casino de Tiana un altre festival, entonat “Salut als cantors”, “Les flors de Maig”, entre d’altres cançons.

Dels 50 als 75

Els anys 50 foren molt viatgers per la coral, que celebrà cantades a Bilbao, Valladolid, Galícia i Astúries.

El 1953, es celebren les noces d’or.

El 13 de setembre de 1959, amb un temps desagradable i plujós, segons diuen les cròniques, s’inaugurà solemnement a Tiana el monument a Clavé, amb la presencia de 75 estendards d’entitats corals, dues bandes de cornetes i tambors i una agrupació coral infantil de Sabadell. El monument fou costejat per subscripció popular i alguns cantaires van dau a terme personalment la construcció del monument.

Top